Prietenia la locul de munca – HPDI

Prietenia la locul de munca

Frecvent aud ca acum companiile nu mai sunt firme, ci sunt familii. Mai departe de wishful thinking, relatiile la locul de munca s-au imbunatatit. Eu chiar cred cu tarie ca o relationarea mai buna duce la incredere si ulterior la performanta pentru echipa. Pe de alta parte, ultimele studii indica faptul ca generatia Millennials sau Z este atrasa si motivata de o atmosfera buna la locul de munca.

Eu fac parte dintr-o familie in care prieteniile si relatiile bune la locul de munca sunt la ordinea zilei. Cea mai buna prietena a mamei i-a fost colega timp de 25 de ani, iar colegii tatalui ii sunt prieteni si acum dupa aproape 10 de ani de pensie. Avand acest exemplu in familie am cautat si eu acelasi lucru. Pe langa miturile cu care m-am confruntat, am vrut sa cunosc din perspectiva mai multor persoane care sunt avantajele si dezavantajele prieteniilor la locul de munca.

Avantaje:

  • Membrii echipei sunt mai motivati: Daca membrii echipei creeaza prietenii la locul de munca ajung sa fie mai atasati de echipa. Mai departe de atat, o atmosfera relaxata si prietenoasa poate sa ajute mai ales in situatii stresante. Personal, cred ca multi tineri sunt motivati de colegi si relatiile intercolegiale. Astfel ca, recomandare ar fi ca managerii sa creeze un context in care echipa sa lege prietenii.
  • Colaborarea este mai usoara: atunci cand relatiile din cadrul echipei sunt armonioase si bazate pe incredere ajutorul se ofera mai usor, iar colaborarea este mai facila. Preferam sa lucram cu oameni care ne plac, astfel ca prietenia ajuta la eliminarea orgoliilor.
  • Creste apartenenta la grup: atunci cand lucrezi cu oameni care iti plac si cu care impartasesti acelasi pasiuni si valori, ajungi sa te simti mai aproape de echipa si companie. In acest caz, exista posibilitatea ca daca cineva ar avea de ales intre o oferta financiara mai buna si echipa faina din care face parte, sa aleaga echipa.
  • Creste performanta: pentru a putea ajunge la performanta, este nevoie de incredere, iar pentru asta de o relationare mai buna. Atunci cand echipa ajunge la incredere, feedback-ul se acorda si se primeste mai usor, colaborarea este mai facila, iar deadline-urile presante sunt mai usor de acceptat. Astfel ca, odata ce orgoliul dispare si apare increderea, performanta este obtinuta mai usor. Si chiar daca piata nu este chiar asa acum ti-ai dori, stii ca echipa face totul pentru a-si atinge obiectivele pentru ca isi doresc sa pastreze acest mediu pentru mai mult timp.

Dezavantaje:

  • Pot aparea „bisericute” sau grupuri de opinie. Daca avem o intreaga echipa care are relatii de prietenie este extraordinar, insa de multe ori la grupuri mari prieteniile se transforma in bisericute. Iar aceste grupuri mici au opinii diferite si apar situatii in care apaqr divergente mai ales cand vine vorba despre valori sau ”cum se face un lucru”
  • Conflict management: daca exista prietenie la birou, poate exista un moment cand aceasta se rupe, fostii prieteni se cearta si isi puna piedici nu doar pe aspecte personale, ci si profesionale. In aceste cazuri recomandarea este ca managerii sa gestioneze situatia punand o delimitare clara intre planul personal si cel profesional
  • Se sparge bariera personal – profesional. Daca se creeaza prietenii foarte puternice exista riscul ca membrii acestei relatii sa isi ascunda greselile sau sa petreaca mai mult timp discutand aspecte personale mai degraba decat sa indeplineasca sarcinile de la serviciu. Si in acest caz, managerii sunt cei care vor stabili limita dintre personal si profesional
  • Neglijeaza propriile sarcini in detrimentul to do list-ului personal. Atunci cand exista prietenii la locul de munca, este posibil ca unul din membrii echipei sa isi neglijeze obiectivele propriului post pentru a-si ajuta prietenul in caz de nevoie. Ceea ce ar duce la burnout sau la distragerea de la propriile obiective.

Indiferent de avantajele si dezavantajele prieteniei la locul de munca, eu recomand un context bazat pe comunicare si incredere. Chiar daca prietenia la locul de munca are si dezavantaje acestea pot fi oricand contracarate de catre manager printr-o discutie clara cu cei implicati astfel incat sa poata fi prevenite.

 

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Cum influențează valorile unui lider o echipă?