Rezilient sau rezistent?

Era o dimineata insorita de primavara. Mie nu imi plac zilele insorite, este prea multa lumina si visez cu ochii deschisi la zilele innorate sau ploioase. Cineva a venit la mine si, printre gandurile mele, s-a strecurat aceasta fraza: “Tu esti o persoana rezilienta!”

Nu m-am gandit foarte mult, dar am zambit, stiam si eu ca sunt o persoana rezistenta. M-am dezmeticit putin si am intrebat: “De ce crezi ca sunt o persoana rezistenta?” Dintr-o data, norii au disparut din capul meu si o voce calda mi-a zis: “Nu esti deloc rezistenta, esti rezilienta!”

Felul meu introspectiv s-a activat si am incercat sa interiorizez o caracterizare a unei persoane care nu ma cunoaste. Mi-am luat mult timp sa ma gandesc la asta si sa caut informatii. Printre sutele de articole despre acest subiect, am redescoperit o scurta povestioara pe care am mai auzit-o candva, demult. Povestea este despre un om care se cauta pe sine si se lupta cu sentimentele care il incercau. Acest om se simtea impartit intre doua lumi. O parte din el il indemna sa fie bun, intelegator, umil si generos, iar cealalta parte a lui il indemna sa fie orgolios, manios, arogant. Cele doua lumi (euri) au fost in razboi toata viata lui pana in momentul in care si-a dat seama ca partea care va invinge va fi intotdeauna cea careia ii va da cea mai mare atentie.

Rezilienta este un concept folosit din ce in ce mai frecvent in ultima vreme. Totul a inceput de la studiile pe termen lung facute pe adulti provenind din familii disfunctionale, care au avut o copilarie deosebit de grea, marcată de lipsuri si abuzuri. S-a constatat ca peste 50% dintre ei s-au dezvoltat normal, fara probleme majore psihologice sau afective. Abilitatea lor a fost denumită rezilienta; capacitatea de a trece peste orice evenimente neplacute si de a se adapta la schimbare.

Rezilienta este abilitatea de a depasi problemele majore de orice fel, nu doar cele din copilarie. Rezilienta se refera la adaptarea la conditii dificile cu caracter traumatic, pastrand intacta sanatatea mentala. Este o calitate pe care orice om o poseda nativ, nu doar eroii care au reusit sa se descurce in situatii extreme. Evolutia umana a fost un proces dificil si doar cei mai rezistenti au reusit sa supravietuiasca. Componentele de baza ale rezilientei exista in fiecare dintre noi: optimismul, capacitatea de a rezolva probleme, adaptarea la mediu, abilitati de comunicare sau puterea de a ne descurca in situatii dificile, abilitatea de a identifica singuri solutii.

Sunt multe incercari prin care trecem fiecare dintre noi, iar generatiile noi au o sete nebuna de cunoastere, autocunoastere si dezvoltare personala. Din pacate nu ne nastem invatati, dar putem alege sa cutreieram in fiecare zi a vietii noastre pe caile cele mai provocatoare si care aduc cea mai mare satisfactie. Cu putina vointa, putem interioriza acest concept de rezilienta in viata noastra si sa il imbratisam. Rezilienta este unul din parametrii de baza ai dezvoltarii personale ale fiecarui individ.

Cand vedem lucrurile asa cum suntem noi si nu asa cum sunt ele, ne departam de eul nostru si de ceea ce suntem in esenta. Se spune ca eul nostru interior ne transforma sentimentele in adevar.

Ma gandesc si acum cu drag la prima persoana care mi-a spus acest cuvant si m-a indemnat si ii rastalmacesc substanta.

„Nu cea mai puternica specie supravietuieste, nici cea mai inteligenta. Ci aceea care este cea mai adaptabila la schimbare.” ~ Charles Darwin

Leave a Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Story
Viață noastră pe acest pământ este o nulitate.