Timpul – picătura chinezească a energiei

09 noiembrie 2016 HPDI

Ora 7:00. Sună ceasul pentru o nouă zi de lucru. Ce-i drept, de când cu schimbarea de oră, mă trezesc mult mai ușor decât înainte și mi se pare ca dorm mai mult. Hop ochii în telefon: BBC a fost live. Trump a câștigat alegerile. Trump dă primele declarații. Hilarry face prima postare. Susținătorii republicanului postează poze cu pisici și citate inspiraționale cu Trump. Postări, ridiculizări, analize paralele, NYTimes este live, tweet despre Statuia libertății… și uite-așa mă uit la ceas și s-a făcut 7:30. Sar din pat, aleg în fugă ceva cu ce să mă îmbrac, nu îmi fac patul, sar în mașină, mă strecor prin trafic, mai primesc vreo 20 de notificări până ajung la birou. Aici mă așteaptă mail-uri, întâlniri programate la minut, fără niciun moment liber. Mai torn o cană de cafea, răspund la toate mail-urile pe care le-am primit, salvez la întâmplare 2 documente la care lucram cu deadline pentru sfârșitul zilei și fug la prima întâlnire de la ora 10:30. Ies cu bine din ea, îmi verific încă o dată mail-ul, newsfeed-ul și notificările de pe Facebook și Twitter, aflu despre reacțiile liderilor de state cu privire la alegerile din SUA, respir 5 minute și ajung la întâlnirea de la ora 11:00. Dezbatem, dezbatem, lucrăm, notăm și a venit prânzul peste noi. Dezbat cu colegii părerile despre alegeri și mă întorc la laptop. Mă sună un client și îmi propune o întâlnire pentru după-amiază. Let’s do this! Și uite-așa ajung la ora 6:30, după ultima întâlnire să mă lupt cu traficul către casă. Dar stai așa că eu nu am zis nimic azi cu Hilarry și Trump. Vai de mine! Ia repede să zic și eu ceva. Să fiu acolo, în rețelele sociale. Mă documentez pentru încă 30 de minute pe subiect, deviez în teme despre zboruri ieftine și Black Friday, fac o listă cu ce vreau să îmi cumpăr peste 2 săptămâni și… stai așa, poate găsesc și ceva pentru Revelion. Acum vine! Ia să văd ce îmi recomandă Facebook. Știrile de la ora 22:00. Deja? Păi nu am apucat să fac nimic. Măcar să apuc să dorm. Ding! Grupul de prieteni abia acum se adună să vorbească despre temele zilei. Păi nu socializez și eu? Ia să văd și cine mi-a dat like la postarea de mai devreme. Curg mesajele pe grup și reușesc să adorm cu telefonul în mână.descărcare

Pare un scenariu cunoscut? Nu este desprins dintr-un scenariu de film. Foarte multe persoane au trecut ieri prin situațiile de mai sus. Nu în totalitate, sigur. Din categoria “știați că…”, de curând am aflat că petrecem în medie 12 ore pe zi conectați la digital media. La birou, peste 35% din timp îl petrecem în întâlniri și discuții. Suntem multitasking, dar ajungem să ne pierdem în detalii și să nu ne mai putem concentra. La sfârșitul zilei, de cele mai multe ori, ne dăm seama că multe dintre sarcinile din lista de “To do” nu au fost atinse. Suntem mereu conectați la media, absorbim foarte multă informație, acționăm direct, dar nu mai apucăm să și procesăm. De cele mai multe ori nu reușim să ne revenim și să tragem concluziile unei întâlniri și este nevoie să ne implicăm în noi discuții. Cerem de la noi maximum, dar nu reușim să ne concentrăm pe lucrurile cu adevărat importante.

Toți liderii aleg să se trezească mai devreme, să proiecteze următoarea zi, să stabilească obiective și să citească discursuri inspiraționale. Se deconectează de tot ce înseamnă social media, mesaje, e-mail-uri și reflectează asupra următoarelor acțiuni. Ultimele studii au arătat că verificarea telefonului dis-de-dimineață afectează abilitățile de memorie și atenție. Încearcă să stai măcar primele 20 de minute de când te-ai trezit fără tehnologie. Acela este momentul zilei în care poți lua cele mai bune decizii. Stresul nu a apărut încă să pună rotițele în mișcare, întâlnirile și mesajele de la birou sunt încă departe.

Make your bed! acesta este sfatul dat de Bill McRaven, amiral în cadrul United States Navy. Ați observat că, de cele mai multe ori, ordinea din jur vă ajută să fiți mai productivi? Acesta este cel mai simplu pas către creșterea eficienței. Cu cât suntem mai ordonați (pe desktop, birou, în casă, etc), cu atât ne este mai simplu să găsim lucruri și să ne orientăm, fără să mai pierdem timp și energie. Mediul afectează decisiv productivitatea și creativitatea fiecăruia.

În fiecare zi suntem în întâlniri, discuții, dezbateri. Care este rezultatul lor? Cum ne menținem energia? Dar cum reușim să ne concentrăm în tot timpul lor? Recomandarea psihologilor este ca, după fiecare întâlnire, să petrecem încă 15 minute reflectând și procesând rezultatele discuțiilor. Astfel, cresc șansele de a intra în următoarea întâlnire cu mai multă energie și cu un grad de concentrare mai mare.

Și știi ce poți face? În fiecare zi lucrezi la energia ta. Indiferent că sunt lucruri pe care le planifici sau informații care te lovesc pur si simplu. Alege cu grijă momentele de deconectare totală. Alege câteva minute în fiecare zi în care pur și simplu să nu mai vânezi informații, e-mail-uri, relații cu alte persoane, trafic. Alege să iei decizii în momente de liniște și să le amâni când este prea multă tensiune. Pune ordine pe birou pentru ca ea să te caracterizeze și în activitatea de zi cu zi. Dedică timp în fiecare zi să te rupi de realitatea profesiei în beneficiul lucrurilor mai umane. De acolo te vei încărca și tot de acolo te vei inspira pentru următoarele alegeri. Manage your energy, not your time.

 semnatura articol alexandra


Comentarii