Echilibrul între bine și rău – HPDI

Echilibrul între bine și rău

Te-ai surprins vreodată gândindu-te insistent la greșelile pe care le-ai făcut sau la feedback-ul negativ pe care l-ai primit de la managerul tău? Criticile au adesea un impact mai mare decât complimentele iar veștile proaste atrag mai multă atenție decât cele bune – toată presa știe asta ????!

Motivul pentru care evenimentele negative au un efect mai mare asupra creierului nostru decât cele pozitive este așa numita Asimetrie pozitiv-negativă. Aceasta reprezintă prediliecția umană spre ceea ce este nefavorabil, spre momentele neplăcute, de suferință și disconfort care cântăresc mai greu și au o semnificație mai mare și de mai lungă durată, decât cele pozitive.


În practică, dacă de exemplu, pierdem 100 de lei, suntem mai supărați decât dacă primim bonus 100 de lei. Nefericirea, atunci când primim o evaluare proastă a performanței, cântărește mai greu decât fericirea pe care o resimțim atunci când primim o evaluare bună.

De ce facem asta?

Psihologia evoluționistă ne spune că supraviețuirea noastră, ca oameni, a depins mai mult de identificarea lucrurilor negative, a celor care ne-ar fi putut pune viața în pericol, decât de identificarea celor pozitive. În preistorie, dacă am fi ignorat o banană sau o nucă de cocos, nu se întâmpla nimic. Dar dacă am fi ignorat un tigru cu dinți sabie, nu am mai fi fost aici, să discutăm despre biasul negativ ????!

Și atunci, cum putem să luptăm împotriva propriei biologii? Cum putem compensa pozitiv, trăirile negative? Iată mai jos 3 exerciții pe care să le practici imediat:

1. Blochează gândurile negative

N-ar fi trebuit să spun asta” sau ”Ar fi trebuit să reacționez diferit” sau ”Cum am putut fi atât de lipsit de tact?”, sunt doar câteva dintre discuțiile negative pe care le putem avea cu noi înșine. O tactică bună este să oprești aceste gânduri ori de câte ori acestea încep. În loc să te fixezi asupra greșelilor din trecut care nu pot fi schimbate, ia în considerare ceea ce ai învățat și cum ai putea aplica asta în viitor.

2.Stabilește noi paternuri de reacție

Când te surprinzi gândindu-te la lucruri negative, identifică o acțiune care să te scoată din această stare neplacută. Încearcă, în mod conștient, să-ți direcționezi atenția în altă parte și să te angajezi într-o activitate care să-ți producă bucurie. De exemplu: ieși la plimbare, ascultă muzică optimistă sau citește ceva interesant.

3.Savurează momentele pozitive

Acordă o atenție suplimentară lucrurilor bune care se întâmplă. Dacă lucrurile negative nu le putem scoate din minte, pe cele pozitive le uităm repede ????! Așa că atunci când ți se întâmplă ceva grozav, ia-ți un moment pentru a te concentra cu adevărat pe el. Reia momentul de mai multe ori în memorie și concentrează-te pe sentimentele minunate pe care le evocă memoria.

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
CUM MOTIVEZI (CU ADEVĂRAT) ECHIPA LA FINAL DE AN