Despre sensuri giratorii – HPDI

Despre sensuri giratorii

De curand am auzit un citat foarte dragut: “Scopul meu in viata este sa imi gasesc sensul.”

In jurul meu aud zilnic oameni care sufera pentru ca nu-si gasesc sensul, scopul in viata. Iar toata treaba asta cu sensul e la fel ca cea cu fericirea. E cumva o statie intermediara catre fericire. Daca iti cunosti sensul, o sa atingi fericirea. E un fel de obiectiv suprem al existentei noastre.

Si purcedem la drum in cautarea sensului, ca o fi sens unic, ca o avea doua benzi, vedem noi ce gasim pe drum. Dupa ce ne-am facut teste pentru a afla cine suntem, citim povestile oameni in carti de 400 de pagini despre cum au gasit sensul, ajungem sa intrebam oameni mai intelepti decat noi care cred ei ca ne este sensul. Si uite-asa incepe sa creasca tensiunea si presiunea. Gasitul sensului este un subiect la fel de comun in spatiul nostru de fiecare zi precum intrebarea: “Si, tu cand te casatoresti?” cand mergi in vizita la bunici. Si incepi sa te framanti ce sa faci cu sensul asta. In jurul tau vezi articole despre oameni celebri cu sensul lor cu tot si te inspira sa crezi ca tu poti sa fii mai mult decat un simplu om, ca poti sa creezi si sa proiectezi navete spatiale. Ca doar nu te-ar inspira viata Danielei Crudu.

Numai ca, ajungi intr-un punct in care ti-ai facut o lista scurta cu 3 lucruri pe care le-ai tot auzit despre tine si parca te plictisesti de ele. Te plafonezi. Tu poti sa fii mai mult decat lucrurile alea pe care le tot auzi. Si incepi sa cauti ceva ce ai putea sa devii si nu ceva ce esti deja. Problema este ca nu putem toti sa fim subiecte de carti inspirationale ca persoane care au salvat lumea. Dar putem, prin povestea noastra, sa schimbam lumea asta mica din jurul nostru. Nu putem face fericiti toti oamenii din jurul nostru si cam asta ne este magia. Sensul pe care il avem noi in aceasta viata este cel pe care acceptam noi sa il dam. Iar acest accept il dam abia in momentul in care facem pace cu noi. Facem pace cu ceea ce suntem si materialul cu care trebuie sa lucram. Abia de aici vom putea sa incepem sa dezvoltam acest sens. Abia cand acceptam ca nu vom proiecta navete in spatiu si nu vom putea toti sa salvam vieti, vom invata sa iubim ceea ce suntem si sensul pe care il putem da vietii noastre pentru ca ulterior sa il dam si celor din jurul nostru.

In esenta, fiecare persoana in parte poate schimba lumea asta. Nu trebuie sa fii medic pentru a salva o viata. Dar poti dona sange. Nu trebuie sa fii profesor universitar pentru a educa. Dar poti sa citesti si sa ai o minte deschisa catre viitor despre care sa vorbesti cu cei din jur.

Sensul pe care toti il cautam este de fapt un sens giratoriu. Cu greu reusim sa avem acces la el si sa ne dam noi insine prioritate, daca nu suntem de acord sa imbratisam ceea ce suntem si sa intelegem ca pentru a putea ajunge la destinatie, trebuie sa acceptam fiecare curba si colt a ceea ce suntem noi.

Poti primi acest articol si toate materialele pe care le scriem si pe WhatsApp. Vezi aici detalii.

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
7 idei pentru retenția liderilor într-o organizație