Moneda recunostintei – HPDI

Moneda recunostintei

Eu adun monede. Nu le colectionez sau fac ceva special cu ele. Pur si simplu, atunci cand vad monede de 1 ban, 5 bani, 10 bani pe strada, ma aplec dupa ele sa le ridic. M-am intrebat o perioada de ce fac asta. Si poate ca nu as fi facut-o daca nu m-ar fi intrebat toti cei cu care eram de ce ma sinchisesc sa imi pierd timpul cu asta. Ca sunt monede fara valoare si ca e mai mare deranjul.

Nu stiu daca are legatura cu faptul ca undeva in mintea mea mi-am imaginat ca sunt un fel de mama-a-ranitilor, care alege sa aiba grija de monedele pe care nu le vrea nimeni. Ulterior, raspunsul pe care l-am dat celorlalti si pe care am ales sa mi-l dau si mie este: asta este norocul meu. Daca norocul meu ar fi fost sa gasesc bancnote de 100 de lei pe strada, atunci nu s-ar mai fi mirat nimeni. Poate doar m-ar fi intrebat ce am facut cu viata mea de am atata noroc.

In viata asta, sunt cateva lucruri pe care nu le putem schimba si cu care trebuie sa lucram si sa le luam asa cum sunt: vremea, natura, padurea, uneori si traficul. Si atunci, ce varianta avem? Sa plangem ca ploua cand noi vrem sa mergem la mare sau sa invatam sa dansam pe plaja in ploaie? Viata asta va trece oricum pe langa noi, fie ca alegem sa o traim cu bucurie sau cu tristete.

Acum, revenind la povestea mea cu monedele, eu cred ca asta e norocul meu. Iar ignorarea lui si luarea lui ca fiind din oficiu, va conduce pe termen lung la disparitia bucuriei de a-l avea. Ce vreau sa spun cu asta? Avem in fiecare zi minimum 10 aspecte din viata noastra pentru care sa fim recunoscatori si pe care le luam ca fiind ceva natural, for granted, cum ar zice americanul. Iti amintesti momentul in care ti-ai luat carnetul de sofer sau ai pasit prima data in casa ta? Sunt sigura ca te-ai bucurat, ca ai zis ca ala este unul dintre cele mai frumoase momente din viata ta. Dupa un timp, ai inceput sa te obisnuiesti si ti se parea firesc sa le ai pe toate la indemana ta. Simteai ca ele cumva ti se cuvin. Mai mult decat atat, au devenit uneori o povara: ai facturi de platit, trafic de infruntat, taxe si impozite de achitat. Numai ca, nimic din ceea ce avem nu ni se cuvine. Si cu cat vom aprecia mai putin ceea ce avem, cu atat mai mult ne vom concentra pe cum sa adunam mai mult, sa ne consumam mai mult nefericirea, sa fim vesnic nemultumiti.

Hai sa-ti spun cateva beneficii ale recunostintei:

Devii mai putin materialist. Se pare ca pe masura ce cumparam mai multe lucruri, pe atat suntem mai nefericiti. Asta pentru ca fericirea pe care ne-o dau lucrurile materiale, este trecatoare, este ca un drog care cere mereu mai mult. Pe de cealalta parte, manifestarea recunostintei ne face sa fim mai putin materialisti si invidiosi pe cei din jurul nostru.

Esti mai empatic si mai predispus sa ierti. Recunostinta contribuie la cresterea empatiei si tendintei noastre de a tine mai mult la cei din jurul nostru.

Te protejeaza de stres. Sa fii recunoscator ajuta de fapt la scaderea stresului fizic si psihic. Stresul este, de asemenea, o cauza majora a bolilor psihosomatice, ceea ce inseamna ca recunostinta ajuta la calmarea intregului corp.

Te ajuta sa dormi mai profund. Un studiu realizat din 2009 a descoperit ca recunostinta ajuta la cresterea profunzimii somnului. Din studiile cercetatorilor, „recunostinta contribuie la o calitate mai buna a somnului și durata mai mare.”

Vei avea relatii sociale mai implinite. Manifestarea recunostintei pentru oamenii din jurul nostru contribuie la cresterea sentimentului de apartenenta si conexiune. Simplul fapt ca suntem recunoscatori, putem depasi dificultati precum furia, resentimentele in relatiile sociale si sa fim mai incantati in jurul celorlalti.

Fericire pe termen lung. Studiile au aratat ca practicarea recunostintei contribuie la cresterea fericirii si a bunastarii pe termen lung. Atunci cand practicati recunostinta in mod regulat, participantii la studiu au inregistrat o crestere a nivelului de fericire cu 2% in prima saptamana, 5% dupa prima luna si 9% dupa sase luni. Si acest lucru doar prin practicarea recunostintei o data pe saptamana.

Si pentru ca am tot vorbit de beneficii, iata si cativa pasi prin care poti sa aduci recunostinta in viata ta:

  1. Tine un jurnal al recunostintei in care poti sa scrii macar o data pe saptamana 3 lucruri pentru care esti recunoscator. Sau poti sa tii un borcan cu bucurii
  2. Fii prezent, concentreaza-te pe azi si acum, fara sa-ti faci griji inutile pentru ieri sau maine. Eleanor Roosevelt spunea ca „Ieri este istorie, maine este un mister, iar azi e un dar.” Vezi ce poti face cu el
  3. Ofera sprijin celor care au mai putin decat tine pentru a putea apoi sa simti mai multa bucurie pentru ceea ce esti
  4. Manifesta apreciere fata de cei din jurul tau, fata de faptul ca sunt acolo langa tine
  5. Inlocuieste plangerile cu recunostinta. Atunci cand stai in trafic si te gandesti cum ar fi sa ai o masina si mai tare, si mai rapida, ajungand sa te frustrezi si intristezi ca nu poti sa faci mai mult, vezi vizazi oamenii care au doar o cutie de carton pe care o cara dupa ei alaturi de cateva lucrusoare.

Aminteste-ti mereu ca orice lucru nou ai incerca sa faci, ai nevoie de un timp pentru a-l transforma intr-un obicei, pana cand se creeaza legaturile neuronale. De asemenea, vezi orice obicei nou ca pe o planta pe care vrei sa o cresti. Nu va creste de la sine. Are nevoie de constanta in ingrijire pentru a ajunge la maturitate. Sau ca sa faci avere, poti sa incepi sa aduni si monedele de pe jos. Intr-un an, poti sa ajungi la un borcan de fise de 1 ban. Nu e mare lucru, dar e un lucru la care ai lucrat de fiecare data cand ai avut ocazia si e chiar acolo in fata ta.

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Planificarea în avans a teambuilding-ului: cheia succesului