Pasiunea pentru stres si burnout – HPDI

Pasiunea pentru stres si burnout

Care este cauza numarul 1 a burnout-ului?

Epuizarea fizica si emotionala; cauzate de suprasolicitarea de la locul de munca (peste 55 de ore/ saptamana). O a doua cauza, in functie de locul de munca, poate fi considerata compasiunea care ajunge sa oboseasca. Chimic vorbind, este un ciclu incomplet de raspuns al stresului datorita toxinelor care se aduna in sistemul nervos fara a mai fi eliberate. Un exemplu in acest sens, sunt persoanele care lucreaza in spitale, ospicii, cele care ingrijesc de copii, profesorii, mamele care si lucreaza. In general, vorbim despre oameni care au grija de altii, carora le pasa prea mult ignorandu-si propriile nevoi. In al treilea rand, depersonalizarea societatii, in special in organizatiile unde angajatii sunt tratati ca simple cifre si tinte, fara sa simta ca persoanelor din conducerea le-ar pasa de ei. In al patrulea rand, vorbim despre sentimentul de insuficienta. Simtim ca nu suntem suficienti. Ca nu vom putea indeplini asteptarile societatii, managerilor sau parintilor. Simtim ca nu putem realiza nimic. Toate aceste elemente ne plaseaza intr-un blocaj complet. Exista tineri care nu pot sa iasa din propriile camere, fiind paralizati de teama ca nu pot avea succes intr-o societate perfectionista. In Japonia sentimentul poarta denumirea de Hikikomori.

Care sunt primele semnele de burnout?

Simti ca nu poti sa realizezi nimic. Nu poti dormi sau ne te poti odihni desi te straduiesti foarte mult. Te simti epuizat fizic si psihic. Ai un sentiment de inadecvare. Simti ca ar trebui sa faci mult mai mult decat ceea ce faci acum. Simti povara societatii „poti-face-orice”. Personal, nu sunt fanul acestui tip de societate. Devin nerabdator cand ma lovesc de atitudinea hai-sa-rezolvam-treaba-mai-repede. Obosesc atunci cand trebuie sa fac performanta la orice moment. Am obosit sa fie nevoie sa fiu perfect, sa arat bine, sa fiu inteligent, corect, de succes. Sa am un anumit tip de corp, rasa sau religie. Orice tip de stigmat cauzeaza suferinta si, intr-un final, burnout.

Exista vreo conexiune intre Job burnout si Job Satisfaction?

Exista cateva practici si mentalitati care pot conduce la burnout sau nemultumiri la locul de munca. Iata cateva exemple:

– practici: lipsa unui leadership (management malpraxis)

– existenta unui sentiment de nepasare fata de angajati ca politica organizationala

– politici sau sabotaj

– lipsa de resurse

– evidentierea excesiva a ROI

– un volum prea mare de munca

– comunicare slaba

– solicitari lipsita de etica sau ilegale

– lipsa unei viziuni sau a unei directii

Obiceiuri de la locul de munca ce pot crea burnout:

– nu spui ceea ce crezi

– te preocupa parerea celorlalti despre tine

– te straduiesti sa iti acoperi punctele slabe

– ascunzi greselile

– barfesti

– te straduiesti sa arati bine, sa ai dreptate, sa fii inteligent

– esti defensiv si reactiv

– eviti conflicte

– nu stii niciodata ce gandesc ceilalti

Poate pasiunea pentru un job sa conduca la burnout?

Pasiunea este antidotul pentru burnout. Avem de indeplinit o misiune mai mare decat noi insine la job si in viata personala. Definirea scopului si a pasiunii conduce la imbunatatirea sistemului imunitar si a sanatatii inimii. Sensul este cheia pasiunii. Tocmai ce am lucrat cu o companie din Japonia numita PM Global. Membrii echipei au succes, dar se afla pe calea catre burnout. Ceea ce le-am propus: sa creeze un scop mai mare schimbandu-si numele din „Project management service” in „Creating a more efficient and orderly world”. Pentru mine, acest scop mai mare decat propria persoana este Building Profesional Human Beings.

Daca vrei sa aprofundezi subiectul burnout-ului si al stresului, te asteptam la Masterclass-ul Leading stress, managing burnout sustinut de Jim Bagnola in Bucuresti si Cluj-Napoca, pe 10 si 22 octombrie. Te poti inscrie aici.

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
7 idei pentru retenția liderilor într-o organizație