Ghid practic de imprietenire cu microfonul – HPDI

Ghid practic de imprietenire cu microfonul

Sunt un ambivert. In sensul ca sunt la granita intre introvert si extrovert. Imi place sa petrec timp cu oamenii. Uneori. Iar alteori, simt nevoia sa fiu in grup restrans sau singura.

Ce legatura are cu subiectul nostru? Ma simt expusa cand sunt in fata oamenilor. Pentru cineva care de 11 ani este trainer, e cam anapoda sa simt asta, asa-i? Asa-i. De aceea inteleg din proprie experienta cum e cu stage fright. Tie cand ti s-a intamplat sa te concentrezi mai mult pe teama in sine decat pe ceea ce aveai de facut?

Pot sa spun ce a functionat in cazul meu cu teama de a vorbi in public. Vedeti ceea ce vi se potriveste voua.

  • Accepta ca exista emotii

Atata vreme cat suntem oameni e firesc sa simtim lucruri. Ba chiar util. Se pare ca modul in care ne raportam la ceea ce sentimente influenteaza chiar ceea ce simtim ulterior. Daca interpretam propria stare ca pe un semn ca ne pasa si suntem implicati sunt sanse mai mari sa avem o continuare pozitiva. Daca ne gandim ca suntem emotionati pentru ca suntem looseri sau pentru ca nu suntem suficient de bine pregatiti, e posibil ca rezultatul final sa fie mai putin decat ceea ce ne dorim. Asa ca, ajuta sa ma gandesc ca emotiile sunt un semn ca sunt in viata si imi pasa de prezentarea respectiva.

  • Gandeste-te la ce ai de facut si ce iti doresti sa obtii

E usor sa ne lasam distrasi de emotii si de pleiada lor de ganduri negative. Nu sunt suficient de bun, altcineva s-ar descurca mai bine in situatia mea, de ce trebuie sa fac asta, cand se va termina acest chin, ma voi face de rusine, cariera mea va fi distrusa dupa aceasta prezentare, sunt un introvert, eu nu sunt bun la prezentari, eu nu pot sa fac fata, eu nu stiu.

Cum ar fi daca, in loc sa intretinem aceste ganduri, ne-am gandi ceva mai practic: care e scopul? Care e nevoia audientei? Cine sunt oamenii cu care stam de vorba? Ce pot spune pentru a face usor de inteles mesajul? Ce pot face pentru ca audienta mea sa se simta confortabil? Ce pot face pentru a ajuta audienta sa isi atinga propriul scop?

  • Identifica distorsiunile cognitive si gaseste alternativa lor mai apropiata de realitate

Gandurile negative despre care spuneam mai devreme – ele poarta un nume: distorsiuni cognitive. Da, suna serios. Exista o carte, scrisa de David M. Burns, fix pe aceasta tema. Daca vreti puteti sa o cautati: „Feeling good therapy”. In fine, pe scurt – la fel cum noi dam putere acestor disorsiuni, tot noi putem sa investim acea energie in a aduce mai aproape de realitate gandurile negre.

Exemplu: „cariera mea va fi ruinata dupa aceasta prezentare dezastruoasa”. Putem incerca o rationalizare: „e o prezentare in fata colegilor. Probabil vor intelege faptul ca am avut emotii. E posibil sa faca ceva comentarii dupa prezentarea mea, dar sigur vor continua sa lucreze cu mine. Rezultatele pe care le am in munca le arata ca sunt o persoana capabila.”

Care e efectul? Incercati sa surprindeti o distorsiune cognitiva si dati o nota intre 1-5 emotiei cu care se asociaza. Dupa rationalizare, notati din nou acea emotie, pentru a vedea ce s-a schimbat.

David M. Burns a testat tehnica pe pacienti cu depresie, iar rezultatul a fost unul extrem de incurajator. Deci, functioneaza.

  • Aminteste-ti de succesele tale

Cand ai fost multumit de prezentarea sustinuta? Ce s-a intamplat atunci? Ce ai putea invata din acea experienta trecuta? Ce a remarcat audienta? Care au fost efectele pozitive? Ce ai pastrat de atunci si pana acum? Ce faci chiar mai bine intre timp? Cum reusesti?

  • Pregateste temeinic prezentarea

Cand stii deschiderea, cu ce mesaj vrei sa ramana audienta si 2-3 puncte cheie de transmis, deja o parte din anxietate se disipeaza. Chiar dupa ce am sustinut acelasi training de 4 ori intr-o luna, tot imi mai recapitulez rapid in minte care sunt ideile principale. Pregatirea si repetarea prezentarii ne asigura de faptul ca stim ce vrem cu adevarat sa spunem si ca ne putem relaxa. Recomand cu incredere.

  • Fa-ti timp pentru de relaxare
    • minute in dimineata respectiva pot face mult bine. O ora la sala la fel.

Sport, yoga, cateva miscari de streching sau altceva…orice poate functiona, atata vreme cat inima bate mai stabil si respiratia e mai profunda.

  • Sarbatoreste succesul

Gaseste 3 lucruri care au mers bine in timpul prezentarii. Si alte 3 pe care tu personal le-ai facut bine. Si ce vrei sa pastrezi si in alte prezentari.

Cam asta e lista mea. Le aplic dupa cum simt si cum am timp.

Pentru tine ce functioneaza pentru a prezenta cu relaxare?

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Planificarea în avans a teambuilding-ului: cheia succesului