Rezolutiile, perseverenta si pasii mici – HPDI

Rezolutiile, perseverenta si pasii mici

A inceput anul. Rezolutiile au fost scrise acum mai bine de o luna. Au fost ele uitate deja? Daca in ceea ce le priveste pe unele dintre ele te simti descurajat, citeste mai departe.

Scenariul acesta mi s-a intamplat in repetate randuri. Ah, nu am reusit sa stabilesc noi parteneriate de coaching pana la 1 februarie. Ceea ce inseamna ca e totul pierdut, voi renunta la acest obiectiv in acest an. Incerc si la anul.

Pana cand am avut o discutie cu iubitul meu. Intr-o zi, vorbind despre ce ne-am propus anul acesta, isi da seama ca este in urma cu un obiectiv. Eu ii spun „nu te descuraja, esti in directia buna”. La care el, foarte senin „de ce sa ma descurajez? Eu nu mi-am propus sa realizez crestearea bugetului intr-o luna. Mi-am propus sa ajung acolo intr-un an. Nu a trecut un an.” Nu stiu de ce, acest comentariu mi-a produs un „click”.

De multe ori, voiam sa imi ating scopurile „ieri”. Daca nu, ma descurajam. O relatie nesanatoasa cu efortul pe termen lung, veti spune. Da, va dau dreptate. Ce am inteles din acea scurta discutie: multe din obiectivele noastre sunt pe termen mediu sau lung. Pentru a le putea atinge, e nevoie de cate un pas mic si constant, zilnic chiar, in directia lor. Si sa nu ne asteptam ca peste noapte sa vedem rezultate. A completat sotul meu atunci „ e ca in investitii. Daca dupa o investitie facuta, verifici a doua zi contul sa vezi cati bani ai si te descurajezi ca sunt mai putini si renunti la investitie, nu te ajuta cu nimic. Verifici peste 3 luni de investit constant, vezi unde te afli fata de cat ti-ai propus si atunci refaci ceva daca este cazul.”

Stiu, e mai usor de spus decat de facut. Cred ca a fi trainer a intrat un pic in ADN-ul meu, mi-e mai usor sa explic altora decat sa fac eu insami ????.

Cand ma descurajez, am 2 trucuri.

Cred ca cel care ma ajuta cel mai mult este acela de a incepe sa fac ceva (orice) in directia scopului propus. Unele actiuni sunt usoare (contactat oameni, scris articole), altele presupun mai mult efort pentru mine. Pot incepe cu ceva usor, sa imi deschid apetitul.

Al doilea truc este sa imi amintesc unde eram (emotional sau profesional vorbind) cu un an in urma. In unele privinte, pot vedea un progres. In altele, sunt nemultumita. Dar hei, banuiesc ca daca m-as uita numai cu admiratie la ceea ce fac, nu as mai fi la fel de motivata sa progresez, nu?

Si daca dupa 1 luna nu vad inca rezultate? Rezultatele pe care merita sa le bifezi, pana la un punct, sunt pasii facuti zilnic in directia dorita. Vrei sa promovezi peste un an? Alege in fiecare zi o actiune care stii ca te va aduce mai aproape de scopul tau.

Sigur, la un moment dat e nevoie sa evaluezi cu seriozitate ce progrese ai facut. Sa te asiguri ca pasii facuti au meritat si nu ai „mers in gol”. Testeaza si vezi ce interval ti se potriveste.

Bun, in rezumat: aminteste-ti zilnic obiectivul sau intentia ta. Dar nu te astepta zilnic sa-l fi atins deja, daca este un obiectiv setat pentru 6 luni de acum inainte. Verifica unde esti, dar nu te descuraja daca ai stagnat. Sau poate chiar ai facut un pas inapoi. Considera-l un pas necesar pentru a-ti lua avant sa faci alti 2 pasi in fata. Si actioneaza chiar acum pentru a face un mic pas inainte pe drumul tau.

Voi cum reusiti voi sa ramaneti pe drumul setat?

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
7 idei pentru retenția liderilor într-o organizație