Opreste-te o clipa. Asculta-te! – HPDI

Opreste-te o clipa. Asculta-te!

DASDAEvaluarea perfomatei poate fi o sabie cu doua taisuri. Pe de-o parte, poate fi cel mai bun lucru pentru ca iti dai seama cat de mult ai evoluat de la ultima evaluare.
Pe de alta parte, poate duce si la demotivare, mai ales daca primesti feedback negativ fara sa te astepti la asta.

O astfel de evaluare ne ataca imaginea de sine si poate aduce cu ea sentimente de furie, rusine sau confuzie. Nu ar trebui sa lasi feedback-ul sa te traga in spate. De aceea am alcatuit o lista a lucrurilor pe care ar trebui sa le faci inainte sa reactionezi intr-o astfel de situatie.

1. Pune intrebari

Primul instinct este acela de a deveni foarte defensivi atunci cand auzim lucrurile care nu ne convin. In acest punct este important sa ne pastram calmul si sa ascultam in continuare feedback-ul. Va veni si momentul in care va trebui sa vorbim si ar fi mai relevant sa  folosim acel timp pentru a ne asigura ca am inteles corect contextul, decat sa gasim scuze peste scuze.

Spre exemplu, daca cel care te evalueaza iti spune ca nu iti asumi destul de multe riscuri, poti sa ceri sa ti se dea un exemplu clar in care trebuia sa iei initiativa si nu ai facut-o. Un lucru foarte important pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand pui intrebari este tonul pe care te adresezi. Incearca sa fii curios, nu agresiv.

2. Compara feedback-ul cu planul tau personal

Scopul feedback-ului ar trebui sa fie acela de a te ajuta sa iti imbunatatesti modul de lucru si intr-un final rezultatele. Asta inseamna ca, in momentul in care esti evaluat, poti sa faci o comparatie cu planul tau personal si sa afli unde te situezi cu adevarat.

Este un punct in care poti sa iti redefinesti obiectivele si sa iti dai seama de ce mai ai nevoie pentru a ajunge la ele.  De aici poti sa tragi o multime de concluzii. Poate sa investesti in educatia ta prin participarea la diferite training-uri si module de invatare.

Acest plan este predispus schimbarii in mod constant. De aceea ar trebui sa ii acorzi atentie tot timpul si sa fii pregatit sa il schimbi ori de cate ori este nevoie.

3. Priveste imaginea de ansamblu

Nu ezita sa faci o introspectie. Lipsa rezultatelor poate indica si faptul ca nu esti la locul potrivit. Cateodata este nevoie de un feedback negativ  pentru a realiza ca nu faci ceea ce iti doresti cu adevarat sa faci. Indiferent de ceea ce vei face dupa aceea, considera evaluarea ca pe o parghie spre schimbare. Se stie ca multe dintre mintile luminate ale secolului au esuat in diverse functii pe care le-au avut de-a lungul timpului doar pentru ca, mai tarziu, sa constientizeze acel moment  ca pe o oportunitate spre succes. Acum, dupa aceasta introspectie, este momentul cel mai bun de a actiona.

Fii foarte atent atunci cand primesti feedback. Ramai deschis si incearca sa asimilezi cat mai mult posibil. Acesta poate fi un moment de rascruce in cariera ta. Poate fi punctul in care iti vei da seama de tot ceea ce ai de facut pentru a avea succesul dorit.

autor2

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Planificarea în avans a teambuilding-ului: cheia succesului