De la vis la decizie e un sir lung de abilitati – HPDI

De la vis la decizie e un sir lung de abilitati

Am ales sa iau o pauza de la lecturile de “oameni mari” si sa incep seria Harry Potter.

Da, am mai mult de 12 ani si am citit cartile intr-o perioada incarcata din viata mea in care parea ca doar o lume plina de magie imi mai poate spori creativitatea. Abia asteptam sa imi scot nasul din excel-uri, analize, meeting-uri, rapoarte si planificari si sa ma afund in lumea copilariei.

Am pornit lectura cu dorinta de a ma relaxa dar cartea ascundea o oglinda in fiecare pagina care ma intreba constant: “tu ce cauti cu adevarat atunci cand ma citesti pe mine?”

Vreau sa impart astazi cu voi una din lectiile ascunse in paginile cartii:

Asemenea unui om de HR care, in functie de CV-ul si experienta ta, decide daca te potrivesti intr-un anumit department, si in Harry Potter exista o palarie magica care, in prima zi de scoala, sta asezata pe capul tau, iti citeste abilitatile si alege casa ( “echipa”) din care urmeaza sa faci parte.

Acum sa trecem si la subiect, mai exact la pasajul care m-a inspirat sa scriu acest articol:

“Deciziile noastre sunt cele care dovedesc cu adevarat cine suntem si nu abilitatile noastre.“

Sunt cateva intrebari care ne urmaresc: La interviul de job esti intrebat “Ce stii sa faci?”, la prima intalnire “Ce iti place sa faci?” si de ai tai “Ce ai de gand sa faci?”.

Ne analizam, planificam si apreciem abilitatile.  De cate ori acordam insa aceeasi atentie si deciziilor pe care le-am luat sau urmeaza sa le luam? Suntem constienti de impactul lor? Dar de puterea pe care o au?

Studiile arata ca intr-o zi oamenii iau, in medie, peste 35.000 de decizii. Dintre acestea, cercetarile Cornell University sustin ca aproximativ 220 sunt legate doar de mancare. Pare incredibil, nu?

Asta pentru ca multe dintre ele se intampla in modul “pilot automat”. Desi nu suntem constienti de numarul real de decizii pe care le luam intr-o zi ajungem sa constientizam efectele negative prin ceea ce expertii numesc “oboseala decizionala” (Decision Fatigue) adica slabirea acuratetii procesului decizional sau chiar blocajul decizional.

Cum putem evita asta?

1. Analizeaza-ti obiceiurile decizionale – te-as sfatui sa pornesti de la cum reactionezi la ceea ce se intampla in jurul tau. Analizeaza cu atentie o zi normala din viata ta si fii atent la reactiile pe care le ai. Iti dau exemplul meu: obisnuiam sa ma enervez foarte repede atunci cand ajungeam la metrou in orele de varf din cauza modului in care oamenii reactioneaza in aglomeratie. Intr-o zi am facut un experiment (ajutata de o piesa foarte buna) si am zambit constant in timp ce bateam ritmul cu piciorul. Am surprins cativa oameni care mi-au raspuns cu un zambet si asta a fost pentru mine o mica victorie si o mare lectie.

2. Ia cele mai importante decizii dimineata – Poate nu esti o persoana matinala insa dimineata mintea noastra e inca libera si asta ne ofera mai multa claritate. Nu ma crede pe cuvant, nici eu nu am acceptat usor ideea asta. Iti recomand cartea “Cand” a lui Daniel Pink, el explica prin exemple concrete legatura dintre momentul zilei in care iei o decizie si predictibilitatea rezultatului acestuia. De exemplu, dintr-un studiu facut in 2011 in Israel cu judecatori seniori, a reiesit ca in 65% din cazuri acestia ofereau eliberare conditionata primului prizonier dintr-o zi, procentul scazand aproape la 0% pentru prizonierii care isi sustineau cauza la finalul zilei.

3. Elimina din deciziile pe care trebuie sa le iei – un exemplu arhicunoscut aici sunt liderii precum Obama sau Steve Jobs care si-au eliminat deciziile asupra hainelor pe care urmeaza sa le poarte prin limitarea optiunilor. Genul acesta de schimbari iti vor lasa mai mult timp si mai multa atentie pentru alegerile cu adevarat importante, alege ce e potrivit pentru tine!

4. Planifica – Ia-ti putin timp seara pentru a face o lista scurta cu deciziile importante pe care trebuie sa le iei a doua zi, astfel te vei asigura ca, indiferent ce apare in ziua respectiva, nu vei uita de lucrurile prioritare.

5. Chiar nu esti tu cand iti e foame – Studiile arata ca atunci cand nivelul de glucoza din sange scade din cauza senzatiei de foame suntem tentati sa luam decizii care sunt bune pe termen scurt dar nu si pe termen lung.

Despre deciziile care m-au facut om mare discutam intr-un alt episod, pana atunci te las cu o singura intrebare:

Cum te ajuta deciziile pe care le-ai luat azi sa ajungi mai aproape de visul tau?  

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
Planificarea în avans a teambuilding-ului: cheia succesului