Sa fii fericit! – HPDI

Sa fii fericit!

“La multi ani! Sa fii fericit/fericita!”

De cate ori nu am primit acest mesaj de ziua noastra? Sau de cate ori cineva nu ne-a urat sa fim fericiti? Mai avem varianta de “Craciun fericit!” si “Paste fericit!”. Le-am adoptat, le-am integrat in vocabular si am purces pe care aceasta frumoasa a fericirii pe care ne dorim sa o vedem in ceilalti. E ca atunci cand faci o postare pe Facebook in care zici ca nu esti de acord cu poluarea. E o luare de pozitie, nu o actiune concreta.

Mai exista si varianta in care repeti acelasi lucru pand cand cumva, undeva, Universul te va recompensa si pe tine cu acelasi lucru. Numai ca, va intreb acum: cati dintre cei carora le-ati urat sa fie fericiti sunt cu adevarat? Dar voi? Sunteti cu adevarat sau sunteti din cand in cand?

Ce credeti voi despre fericire? O resimtiti ca pe un obicei zilnic? Un lucru pe care il cultivati si in care credeti? Sau este ceva ce urmariti in permanenta si atingeti cateodata? Sau poate este o presiune asemeni cele pe care o resimti dupa o anumita varsta la intalnirile cu familia ca nu ai facut inca suficient de multi copii sau nu ai o casa destul de mare?

Pentru fiecare dintre noi, fericirea inseamana altceva si isi schimba mereu forma. Imi amintesc acum de anii din copilarie in care, cand suflam in tort, imi puneam cea mai arzatoare dorinta pe care o aveam crezand ca indeplinirea ei ma va face fericita. Si mereu aveam surprize ca apoi mi-as fi dorit altceva. De curand am ascultat un TedEd in care David Steindl-Rast vorbea despre importanta recunostintei pentru a fi fericit. Vorbea despre universul recunostintei pe care il poti crea in jurul tau si care s-ar putea rezuma la 3 cuvinte: Stop-look-go! Vorbea despre faptul ca exista oameni care au 1000 de lucruri, dar nu sunt fericiti. Pentru ca nu sunt recunoscatori. Pentru ca nu inteleg importanta unui moment.

In fiecare zi alergam si am facut din asta un stil de viata. Si nu ma refer aici la miscare, ci la informatiile dupa care alergam, premiile si recunoasterea pe care ni le dorim. Generatia Millennials considera ca o viata in care nu sunt in permanenta ocupati, este una ratata. Nevoia de a fi suficient pentru noi si cei din jur ne tine intr-o fuga continua. Si uitam sa ne oprim sa intelegem ca momentul urmator este un dar. Uitam ca nu putem cumpara urmatorul moment si nici ca nu ni se cuvine. Este o sansa noua pe care o primim. Si este unica. Este o ocazie sa experimentam, sa crestem, sa scapam de temeri, sa pasim mai aproape de un vis. Este o ocazie sa fim recunoscatori.

Multi imi spun ca este absurd sa ma bucur ca am apa curenta, ca am un acoperis deasupra capului, ca am haine care sa-mi tina de cald. Dar cumva, de fiecare data cand merg iarna pe strada si vad oameni care locuiesc sub cerul liber, ma simt extrem de recunoscatoare pentru sansa pe care am primit-o, pentru clipa urmatoare.

Sa fii recunoscator inseamna sa te bucuri de diversitate si sa fii respectuos fata de toti ceilalti. Sa fii recunoscator inseamna sa actionezi in permanenta cu sentimentul de suficienta si dorinta de a imparti. Sa fii recunoscator inseamna sa primesti lucrurile asa cum sunt stiind ca toate sunt un dar gata sa te faca mai bun.

Iar daca nu crezi ca ai motive pentru care sa fii recunoscator, poti sa mergi sa locuiesti o saptamana cu cortul in mijlocul padurii. Intors acasa vei aprecia mai mult patul, apa curenta, lumina, caldura. Sau poti sa vezi noul documentar cu Bill Gates in care vei afla ca in Africa oamenii continua sa bea apa din acelasi loc in care isi fac si nevoile.

Tema pentru saptamana asta la care te invit sa te gandesti sunt lucrurile pe care merita sa pui un biletel cu „stop” si care sa iti aminteasca de un moment pe care l-ai depasit, unul pentru care esti recunoscator. Exemplul meu sunt niste analize pe care mi le-am facut in urma cu doi ani si in urma carora am aflat ca nu mai sufar de o boala pe care am avut-o timp de 3 ani. Ca sa nu uit niciodata despre acele momente, mi-am tiparit rezultatul si mi l-am lipit pe peretele de langa birou.

Iar de fiecare data cand simti ca viata asta nu mai merita traita, aminteste-ti de: stop-look-go!

Leave a Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Story
7 idei pentru retenția liderilor într-o organizație